yoga med therese

Yoga som träning och livstil

Är yoga religiöst?

Lämna en kommentar

Denna artikel fick mig att börja fundera:

http://www.religionnews.com/2013/10/28/yoga-religious-indian-court-mulls-mandatory-school-exercises/

Vad är yoga?
Vad betyder yoga?
För mig är yoga en god träning, en livsstil och kanske till och med en filosofi att implementera i mitt liv. Yoga betyder, upplevs och är olika för alla människor. Vi får inte glömma dess ursprung, den nedskrivna texten i vedaböckerna – som är hinduismens heliga böcker. Vi har även meditationen, som finns i och utanför yogan, fråga en buddist vad meditation är för dem – många kommer svara att det är deras motsvarighet på bön. Yoga brukar översättas förening – en förening mellan kropp och själ. Kroppen kan vi nog alla enas om vad det är, men en själ? Vad är själen? Denna kan ses som högst religiös eller åtminstone spirituell. I dagen moderna samhälle pratas det mycket om mental hälsa – kanske kan vi se yogans effekt på själen som att vi tränar upp vår mentala hälsa.

Om du läser kommentarerna på artikeln jag har länkat överst så kommer du att se hur de ursprungliga lärarna i Indien säger att den klassiska eller den ”äkta” yoga är religiöst, men där skrivs även om phony yoga = falsk yoga som vi i väst väljer att utöva. Du märker fort skillnad på vad syftet med yogan är, men generellet i Sverige, Europa och USA utövas yoga främst för träningen eller möjligtvis andingens skull.

Vi måste självklart respektera ursprunget, men vi utvecklas – allt utvecklas. För några år sedan hade folk inte ens kunnat tänka tanken att sluta gå till en yogastudio för att stanna hemma och titta på ett yogapass online – idag är det en verklighet.  Yoga som allt annat utvecklas. Viktigaste är att vi respekterar varandra – var och en får ha sin uppfattning.

Men för er som undrar – yoga är inget religiöst för mig!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s