yoga med therese

Yoga som träning och livstil

Trädet / vrksasana

Lämna en kommentar

trädetVad är balans?

För att hitta jämvikt krävs självinsikt och kroppskontroll. Jag brukar börja med att ”hitta mina fötter” Vi går så mycket i skor att ibland glömmer vi att använda hela foten och vi förlitar oss på stödet i skon. Ta av dig barfota och bara vifta lite med tårna. Kan du dela på alla tår? Kan du välja vilken tå du ska lyfta? Börja gunga lite fram och tillbaka, känn tyngden i tårna och tyngden i hälarna. Gunga sedan i sidled, känn utsidan av ena foten samtidigt som du känner insidan i den andra foten. Tänk dig att du har fyra starka punkter i foten; lilltå, stortå och två bak i hälen en på varje sida – försök att trycka i alla med samma tyngd.

Lyft bara stortårna, tryck ner stortårna i golvet samtidigt som du lyfter de andra fyra tårna.
Hur gick det?
Rörde du på fingrarna?
Det är vanligt eftersom nervtrådarna för tår och fingrar ligger väldigt nära varandra och det krävs övning att veta vilket du rör på.
Sätt i alla tårna och känn att du står stadigt.

Fötterna är utgångspunkten, därefter stärker du benen, spänner i magen, akta så du inte överdrivet svankar, rulla tillbaka axlarna och känna en längd genom hela kroppen. Dra in hakan något och komihåg att andas.
Detta är vår utgångsposition: bergspositionen (tadasana).

Idag tänkte jag beskriva trädet (vrksasana), då vi behöver öva på att stå på ett ben för att hitta jämvikt. Balans är inget vi föds med, det övas upp som det mesta i livet. Lägger med en bild hur den kan se ut, gammal bild – syns på min hårfärg 😉

Utgå från bergspositionen och tänk dig att vikten och tyngden går över i ena foten, den andra lämnar försiktigt golvet – den blir så lätt att den inte behöver vara kvar mot golvet. Känn efter vad som händer med dina höfter när du lättade foten från golvet. Vi vill att våra höftben är parallella. Vi kan göra vårt träd olika svårt. För nybörjaren; sätt hälen mot ankeln och om det är vingligt så kan du sätta i tårna i golvet.  För dig med lite mer vana; pressa fotsulan mot benet antingen under eller över ditt knä. Om du har foten rakt på ditt knä och sedan vinglar så är skaderisken högre och vi vill alltid göra allting så säkert som möjligt. När du nu valt nivå på din fot, tänk dig att du sträcker upp genom hela kroppen. Var du väljer att ha händerna, kan variera. Enklast för balansen brukar vara att ha armarna rakt ut (som på bilden) men vi strävar efter att växa som träd gör. Sätt samman händerna ovanför huvudet och förläng genom hela kroppen. Är vi stela i axlarna så kan det vara svårt att ha handflata mot handflata ovanför huvudet, bredda mellan händerna och bara sträck rakt upp från axeln.

Tänk dig en punkt långt borta och försök att stilla dina tankar. Håll minst fem andetag, gärna längre. När du ska ur position – ta det långsamt och försök att sätta ner din fot mjuk och försiktigt. Upprepa nu övningen ståendes på din andra fot.

Var den ena sidan enklare än den andra?
Hur känns det i kroppen efteråt?
Nästa gång kanske du kan hålla längre och/eller välja en annan hand- eller fotposition. Framförallt var tålmodig, balans kan förbättras men balansen behöver vi öva varje dag.

Namaste!

Lämna en kommentar